blog

Wat wordt het toch ongelooflijk onderschat

Je vraagt je vast af waar ik het over heb…. 

Ik heb het over HORMONEN!!!!  Yes….talking hormones again. Want wist jij bijvoorbeeld dat het ziekteverzuim -door hormonale problematiek- onder vrouwen enorm is? Ik geef je wat cijfers, als je belooft dat je niet van je stoel valt van schrik…..

33%  van de vrouwen in de overgang meldt zich ziek ivm hormonale klachten, zoals slecht slapen, gewrichtsklachten, hoog stressniveau en hartkloppingen. Ik durf hierbij niet eens te denken aan al die vrouwen die de diagnose burnout of depressie krijgen,  omdat dit vaak verward wordt met overgangsklachten. Vrouwen in de overgang hebben een veel grotere kans (4xzo groot!!!) op een depressie. De leeftijdsgroep van 45 tot 55 loopt het meeste risico.

Zit je nog op je stoel?

Want ik heb nog niets verteld over PMS….De diversiteit aan klachten is enorm:  hormonale migraine, hevige menstruaties, buik- en rugkrampen, stemmingswisselingen, pijnlijke borsten, vocht vasthouden, hoog stressniveau, ernstige vermoeidheid, en ga zo maar door.  In Nederland hebben 20% van de vrouwen tussen de 35 en 55 jaar last van ongewoon heftige menstruaties. En die komen soms jaren maandelijks terug en hebben een enorme impact op het welbevinden van die vrouwen.

Een vrouw heeft in 1 maand meer hormoonwisselingen dan een man in zijn hele leven, dat zegt wel wat toch?

Je snapt natuurlijk wel dat dit soort cijfers niet uit de lucht komen vallen en je begrijpt zeker dat als dit alleen nog maar gaat over vrouwen die zich daadwerkelijk ziek melden, dat de getallen nog vele malen hoger zijn als we scoren op vrouwen die klachten hebben, maar doorworstelen…..                 Dat “maar doorgaan” zit in de natuur van vrouwen en is bijna niet te stoppen. Alleen, als je zoveel klachten hebt dat je je regelmatig niet meer jezelf voelt, dan kan het leven wel heel lastig zijn….en is de kans op uitval groot.

Als ik naar mijzelf kijk, dan ben ik nog nooit zo vaak uitgevallen als toen ik plotseling in de overgang kwam. Bovendien voelde ik me na een tijdje een enorme aansteller en zag ik door de leeuwen en beren het bos niet meer ;-). Regelmatig dacht ik te verzuipen in mijn klachten en voelde ik me niet begrepen of gehoord. Dat maakt ook dat ik nu zo gedreven ben om dit anderen te besparen. Ik heb het dan niet alleen over lichamelijke klachten, maar vooral ook over dat mentale stuk, dat “niet goed in je vel en hoofd zitten”, dat “onzekere”, dat “voor jou bepalende”…. Ik heb gevonden wat ik nodig heb om weer te zijn wie ik was, met of zonder overgangsklachten! 

De kennis die ik heb opgedaan en methodes die ik gebruik hebben me gebracht waar ik nu sta en die informatie deel ik graag met je! Want als je weet hoe je hormonen werken en je de “seizoenen”van je cyclus begrijpt….ach, dan wordt het allemaal een stuk aangenamer en kun je misschien wel gewoon weer van je leven gaan genieten!

11 september -om 10 uur-  ga ik je er alles over vertellen tijdens een gratis webinar! Meld je nu gelijk  aan in de FB groep “webinar (hor)monoloog” zodat je die dag kan deelnemen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *